Controleer op bladvlekken

Maïs zit in fase van afrijping, in combinatie met de huidige natte weersomstandigheden van de afgelopen periode is het gewas nu ziektegevoeliger. Controleer de maïs daarom op bladvlekken, adviseert Basf.

Door het koude voorjaar en het relatief late teeltseizoen is de fase waarin de mais extra ziektegevoelig is wat later dan gemiddeld. Van groeistress was nauwelijks sprake gedurende de zomermaanden. Maar nu het maïsgewas afzwakt en de relatieve vochtigheid hoog is, stijgt de infectiedruk van bladvlekkenziekten. Controleer de maïs nu op bladvlekken en blijf het gewas kritisch volgen tot aan de oogst. Vijf verschillende schimmelsoorten veroorzaken in Nederland bladvlekkenziekten in maïs. Verdachte aantastingen op bladeren zijn goed zichtbaar door ze tegen het licht te houden. Deze vlekken breiden zich de komende weken verder uit.

Percelen die op tijd beschermd zijn houden de schimmels uit het gewas en de maïsplant gezond en vitaal tot aan de oogst. En dat is van essentieel belang. Want in de laatste weken voor de oogst wordt een groot deel van de zetmeelopbrengst gevormd. Een bladvlekkeninfectie kan ook aan het einde van het seizoen veel schade toebrengen. In jaren waarin de ziektedruk laag blijft, loopt de maïsteler zo’n 6% zetmeelopbrengst mis. Speelt de ziektedruk al vroeg in het seizoen dan kan de opbrengstderving sterk oplopen.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.