Sensor zoekt naar mycotoxinen in mais

Mycotoxinen in maïs en gerst zorgen er jaarlijks voor dat veel van deze producten wereldwijd niet langer geschikt zijn voor consumptie door mens en dier. Een sensor die de gifstoffen kan meten moet dat probleem beperken Om zo’n sensor te ontwikkelen is het project Mycohunt gestart. Dat meldt BoerenBusiness.

Naar schatting bevat ongeveer 25 procent van alle graangewassen die bestemd zijn voor consumptie mycotoxinen. Door een sensor te ontwikkelen die mycotoxinen kan ruiken, zijn gevaarlijke partijen eerder op te sporen.

Om de ontwikkeling van een sensor te bespoedigen start de EU het Mycohunt programma. Deze biosensor is speciaal gericht op het opsporen van DON (deoxynivalenol) in tarwe. Dit is de meest voorkomende mycotoxine in graangewassen. Daar wordt al op getest maar; die test duurt lang, wordt niet op locatie uitgevoerd en moet handmatig worden uitgevoerd. De kans op fouten is daardoor groter. De Mycohunt sensor gaat het tarwestof automatisch testen op de combine, of wanneer het wordt opgeslagen. Zo is men niet langer afhankelijk van monsters. Ook verwerkende fabrikanten kunnen sensoren in hun fabriek instaleren ter controle.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.