Maismeetnet: Afrijping maïs wisselend

Terwijl de maïs bij sommige telers al aardig begint af te rijpen, zijn bij andere deelnemers aan het maïsmeetnet de planten groen en de korrels wit. Nog nergens zijn de planten oogstrijp. Toch wordt hier en daar al gehakseld. De oorzaak ligt bij een te krappe voorraad. Dat meldt Nieuwe Oogst.

Bij Roelof de Jong uit Sibrandabuorren begint de voorraad ook op te raken: “Met wat meer koeien en een iets groter maïsaandeel in het rantsoen gaat het sneller”, vertelt De Jong.

In Limburg wordt om dezelfde reden sporadisch gehakseld, merkt Marc Frijns uit Reijmerstok. Bij hem is het gewas nog groen. Dat is ook het geval bij het gewas in Noord-Limburg. Giel Reintjes uit Ottersum is daar blij mee: “Gelet op de enorme regenval is het maar goed dat we nu nog niet met de hakselaar het land op moeten. De voorspelde droge periode is meer dan welkom”, vertelde hij dinsdag.

Bij Roelof de Jong blijft het droog. Ondanks een mottige bui op dinsdag zit de kleigrond nog altijd vol scheuren. En ondanks het feit dat hij binnenkort moet hakselen of maïs aankopen, zijn de planten nog groen. Bij provinciegenoot Willy Aarts in Hallum gaat het een stuk beter: ”De plant is al een kwart afgestorven en er komt bijna geen vocht meer uit de korrel.” Hij verwacht dat de loonwerker bij hem eind september kan hakselen. “Dat is één week eerder dan normaal. Maar dan is het waarschijnlijk ook echt rijp. In het verleden was dit niet het geval, wat zich uitte in een laag zetmeelpercentage.”

Maisgrafiek 2014

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.