BLGG zoekt maïskuilen die ‘anders melken’ dan verwacht

BLGG AgroXpertus is op zoek naar snijmaïskuilen die ‘anders melken’ dan op grond van de analysecijfers verwacht kon worden. Door deze kuilen nader te onderzoeken hoopt het bedrijf vast te stellen of nieuwe inzichten, gebaseerd op metingen in de pens, ook voor snijmaïskuilen een oplossing kunnen bieden.

Voor het onderzoek zoekt BLGG AgroXpertus bedrijven waarvan het rantsoen uit meer dan 70 procent snijmaïs bestaat. Het gaat om snijmaïskuilen die veel slechter of juist veel beter melken dan verwacht, met andere gehaltes dan verwacht, of om kuilen die bijvoorbeeld een totaal ander ureum in de melk geven.

“In de praktijk komt het nog regelmatig voor dat een kuil zich anders gedraagt in de koe dan op basis van de analysecijfers verwacht mocht worden”, ligt Gerard Abbink toe. Hij is productmanager veehouderij bij BLGG AgroXpertus. “Dit heeft vaak te maken met de verteringssnelheid in de pens van koeien. Deze werd tot nu toe berekend in de rantsoenprogramma’s en voederwaarden.”

‘Penskarakter’, een nieuw onderdeel bij het voederwaardeonderzoek voor graskuilen, werd nog niet zo lang geleden gepresenteerd door BLGG. Met deze methode wordt niet alleen gekeken naar gehaltes in kuilen, maar óók naar hoe de kuil daadwerkelijk kan worden verteerd in de pens van de koe. BLGG AgroXpertus wil deze nieuwe methode, die enthousiast is ontvangen in de markt, ook beschikbaar maken voor de analyses van snijmaïskuilen. Daar is dit onderzoek op gericht.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.