Haalbare opbrengst mais 17 ton drogestof

Elgie-18okt13-10uur43Het Ruwvoerplatform stelt dat de haalbare opbrengst van mais en gras zo’n 15 procent hoger is, dan wat nu praktijk is. Voor mais op droog zand is een stijging van 16 procent haalbaar. Mais op nat zand of klein kan zelfs 18 procent meer haalbaar.

Bij de ambitie van de Nederlandse melkveehouderij om straks 15 tot 20 procent meer melk te leveren, hoort ook de opgaaf van meer productie op het huidige areaal, zo stelt het Ruwvoerplatform.

Bewustwording

Telers van mais en gras kunnen de hogere opbrengst waarmaken door beter management. Ook voor adviseurs en voorlichters is een rol weggelegd. Volgens het ruwvoerplatform zijn telers zich mede door het ontbreken van goede referenties, niet bewust van het potentieel.

Bij beter management komt onder meer de bewustwording van dat potentieel kijken, maar ook specifiek bemesten.

18 procent meer

Volgens het platform brengt mais op droge zandgronden nu 14,6 ton drogestof op en is 16,8 haalbaar, een stijging van 16 procent. Op natte gronden zou de gemiddelde opbrengst 14,8 ton zijn en 18,4 haalbaar, een stijging van 18 procent.

Voor de haalbare resultaten in de tabel, gelden situaties met normale weersomstandigheden waarin 15 procent van het gras als weidegras wordt geoogst en

Ruwvoerplatform

Het Ruwvoerplatform is een initiatief waarin BLGG AgroXpertus, Wageningen UR, Limagrain, Barenbrug, ForFarmers Hendrix en PPP Agro Advies participeren. Het ruwvoerplatform stelt zich als doel het gat te dichten tussen de ruwvoeropbrengsten die nu gehaald worden en het potentieel.

20140304_Maiscoach_haalbare_gewas_opbrengsten_mais_gras   Bron: www.verantwoordeveehouderij.nl

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.