Meeste EU-lidstaten tegen toelating genmais

In de raad van ministers van de Europese Unie op dinsdag 11 februari is geen overeenstemming bereikt over de Europese toelating voor de teelt van de genetisch gemodificeerde maïsvariant 1507 van DuPont Pioneer die in een samenwerking met Mycogen Seeds van Dow werd ontwikkeld. Dat meldt Landbouwleven.

Negentien van de 28 lidstaten stemden tegen een toelating, vijf stemden voor en vier landen onthielden zich van stem. Nederland stemde tegen de toelating omdat een meerderheid in de Tweede Kamer dat had afgedwongen.

Omdat de negentien landen net te weinig gewicht in de schaal kunnen leggen voor een gekwalificeerde meerderheid, mag nu de Europese Commissie het definitieve besluit nemen. Bij het voorleggen van het toelatingsbesluit aan de Europese raad heeft de Europese Commissie aangegeven geen bezwaren te zien, aangezien er volgens de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) geen risico’s voor het milieu en de volksgezondheid aan kleven.

De maïslijn 1507 ver­schilt van een con­ven­ti­o­ne­le lijn door de aan­we­zig­heid van genen af­kom­stig uit bacteriën en die zodanig zijn aan­ge­past dat de maïsplant bestand is tegen vraat door be­paal­de plaag­in­sec­ten en tegen be­han­de­ling met het her­bi­ci­de glu­fo­si­naat-am­mo­ni­um op het veld.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.