GD: bij voorkeur geen verse mais voeren

De Gezondheidsdienst voor Dieren uit Deventer zegt dat het niet verstandig is koeien verse mais te voeren. Het advies van de GD luidt: verse mais de eerste 4 tot 6 weken na inkuilen niet voeren.

Op sommige bedrijven is de oude mais bijna op en wordt de verse maïs meteen of snel na het inkuilen gevoerd. Dit kan zorgen voor verminderde gezondheid en productie bij het melkvee.

Door het voeren van een grotere hoeveelheid verse mais kunnen verteringsproblemen ontstaan die zich uiten in onder meer te dunne mest en melkproductiedaling. Verse mais bevat een grotere hoeveelheid suikers dan goed geconserveerde mais en koeien vreten deze maïs vaak goed (meer opname).

Daarnaast is het meer broeigevoelig dan goed geconserveerde mais. Het advies van de GD is daarom om verse mais de eerste 4 tot 6 weken na inkuilen niet te voeren. Na die periode is een maiskuil meestal goed geconserveerd. Indien toch eerder begonnen wordt met het voeren van verse mais, moet er volgens de GD gelet worden op de volgende aandachtspunten: beperkte gift, hoeveelheid langzaam opvoeren,  voldoende structuurwaarde  totale rantsoen, verminderde hoeveelheid andere suikerrijke producten en voorkom broei van de kuil.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.