Ploegen alleen krijgt stengelfusarium er niet onder

ploegen_08_009Stengelfusarium neemt toe in de Noord-Duitse maisteelt. Dat meldt het Duitse vaktijdschrift Mais.

Kenmerkend in het koele Noord-Duitse klimaat­ is dat een aantasting in het mais­gewas zelden zichtbaar is: de stengels gaan niet knikken, zoals dat in warmere klimaten wel vaak het geval is. Maar ook een niet-zichtbare fusariumaantasting kan leiden­ tot de productie van giftige myco­toxinen die uiteindelijk in de voedselketen terecht kunnen komen. Uit metingen in 2011 bleek dat de grenswaarden in snijmais regelmatig werden overschreden.

Een chemische bestrijding van de schimmel is niet mogelijk. Een ruime vruchtwisseling helpt, net als ploegen. Maar afdoende is het niet. Daarnaast is het vooral zaak om het afbraakproces van de stoppelresten te versnellen. Dat kan bijvoorbeeld door een bewerking uit te voeren, die de stoppel­resten zo klein mogelijk maakt.

 

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.