Gratis handleiding Praktijknetwerk Maistelen met GPS

Het praktijknetwerk Maïstelen met GPS op zand heeft haar bevindingen met drijfmest als rijenbemesting bij mais met behulp van de GPS techniek, samengevat in een gratis teelthandleiding.

Enthousiast

De drogestofopbrengsten van de (Drentse) demovelden in 2012 van gangbaar bemeste (40 ton drijfmest volvelds) en met GPS-rijenbemesting (35 ton) bemeste percelen waren vergelijkbaar rond 17,5 ton ds/ha. Wanneer er 40 ton drijfmest bij GPS-rijenbemesting werd toegepast, kwam de drogestofopbrengst op 18 ton uit.De deelnemers zijn daarmee enthousiast over de resultaten van de rijenbemesting en de toepassing met GPS.

De netwerkdeelnemers zien als belangrijk voordeel van de rijenbemesting met dierlijke mest dat de kunstmestgift achterwege kan blijven. De maïs kan dan een goede start maken. Voor de juiste bemesting benutten ze meer de mogelijkheden van toevoegen van mineralenconcentraten, vloeibare meststoffen (kali), spuiwater enzovoort. Ook qua bewerkingskosten is bij goede omstandigheden het financieel aantrekkelijk om voor deze werkwijze te kiezen. De kosten van de hoofdgrondbewerking zijn lager, terwijl de kosten van mestaanwending toenemen.

De teelthandleiding is hier te vinden.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.