Koeien & Kansen aan de gang met gras onder mais

20121024_Bayer_Laudis_onkruidbestrijding_mais_1Koeien & Kansen gaat dit seizoen bij melkveehouders in Zuid-, Oost- en Noord-Nederland met het zaaien van gras onder mais. Met een speciale machine, die schoffelt en zaait, wordt gras tussen de maisstroken gezaaid.

Met de praktijkervaring met het zaaien van gras onder mais wil Koeien & Kansen de mogelijkheden verkennen van het toepassen van een vanggewas. Zo’n vanggewas zorgt voor meer opbrengst, minder nutriëntenverlies en behoud van de bodemkwaliteit. Het project wordt afgetrapt bij KTC De Hooibeekhoeve in het Belgische Geel. De datum is nog afhankelijk van de weersomstandigheden.

Proterra Maize

Bij de meeste deelnemende maistelers wordt Italiaans raaigras onder de mais gezaaid. Dat gebeurt in een wat later stadium. Bij enkele telers Proterra Maize, een product van Barenbrug, dat uit verschillende grassoorten bestaat en speciaal voor zaai tegelijk met, of direct na mais is gekweekt. Proterra Maize zou de maïsplanten niet beconcurreren.

Onbekend

Dat grasonderzaai in de mais nu weinig wordt toegepast, wijdt Koeien & Kansen aan het niet beschikbaar zijn van de juiste machine, ongeschiktheid van percelen en onbekendheid met de uitvoering van onderzaai.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.