Mais en sojabonen in plaats van gras in Amerika

In het gebied dat bekend staat als de ‘Western Corn Belt’ ofwel ‘het westen van de maisschuur’, in de Verenigde Staten, maakt grasland door de jaren heen steeds vaker plaats voor mais en sojabonen. Oorzaak daarvan zou zijn dat de prijzen van wege onder andere de vraag naar biobrandstoffen hard is gegroeid.

De ‘Western Corn Belt’ beslaat de staten Noord- en Zuid-Dakota, Iowa, Nebraska en Minnesota. In Noord- en Zuid Dakota ging de omschakeling het hardst.

Hoge prijzen

Oorzaak van de grootschalige ommezwaai zou zijn dat de prijzen vanwege onder andere de vraag naar biobrandstoffen hard zijn gestegen. Er wordt zelfs van verdubbeling gesproken.

Deze omschakeling van gras naar akkerbouwgewassen zou de grootste zijn sinds de opkomst van de mechanisatie in de jaren ’20 en ’30.

Tussen 2006 en 2011 is in de verschillende staten tussen 1 en 5,4 procent van het grasland vervangen door mais of sojabonen.  Opvallend is dat telers kiezen de minder goede percelen te ‘ontgrassen’ en in te zaaien met mais of sojabonen, maar dat verschilt per staat.

Negatieve gevolgen

In het onderzoeksrapport van de universiteit van Zuid-Dakota spreekt men van negatieve gevolgen voor opbrengst biodiversiteit, kans op overstromingen, gevoeligheid voor droogte en binding van koolstof in de bodem.

Door mais op natte, of juiste droge vlakten, moet bijvoorbeeld meer gedraineerd of beregent worden. Ook verschillende maatschappelijke partijen zijn niet erg gelukkig met het verdwijnen van het grasland.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.