Kwaliteit in de kuil door mais onder folie

AgruniekRijnvallei startte afgelopen voorjaar een test op 10 percelen. Op die percelen werd een deel van de mais onder folie gezaaid. Een deel van die percelen waren proefvelden, maar de proef werd ook op praktijkpercelen uitgevoerd. Het achterliggende idee is in het najaar tijdig gras te kunnen zaaien.

De eerste mais onder folie is gezaaid op 23 maart. Door de afdekking van het zaaizaad met folie warmt de grond snel op. Zo kan de jonge plant gedijen in het vroege voorjaar. Zodra de mais dicht is heeft het gewas het meeste rendement van de zon. Als de mais in juni dicht is, zou dat de opbrengst en kwaliteit dus ten goede komen. Een loonwerker uit Winsum in Groningen zaaide de mais. De meerkosten bedragen 260 euro per hectare. Het biologisch afbreekbare folie maakt daarvan het grootste deel uit.

Het eerste perceel dat onder folie werd gezaaid is inmiddels geoogst. Volgens Richard ter Beek van AgruniekRijnvallei was de mais 100 procent rijp en is de kwaliteit super. De opbrengst in tonnen per hectare is onder de verwachting. Daarvoor zijn twee verklaringen. Ten eerste de lage temperaturen in april en mei. “Dat is een gegeven, daar kun je niks aan doen”, aldus Ter Beek. “Met deze methode wil je juist in zulke situaties een voorsprong hebben, als dat niet lukt dan voldoet de methode niet aan de verwachtingen.”

Aandachtspunten bij mais onder folie

Een tweede aandachtspunt is de onkruiddruk. De onkruidzaden genieten natuurlijk mee van het klimaat onder het folie. Een schoon perceel waar in het recente verleden geen overmatige onkruiddruk aan de orde was lijkt noodzakelijk. Een fijn zaaibed voor een goede werking van bodemherbiciden en correcte onkruidbestrijding zijn aandachtspunten bij een eventuele vervolgproef.

Bij de proefpercelen werd een controleperceel zonder folie gezaaid. Die percelen zijn op het gangbare tijdstip gezaaid. Zodra de mais op die percelen is gehakselt, worden de opbrengsten geanalyseerd en is er een beter oordeel te vellen over het rendement van de mais onder folie.

De proefpercelen zijn gelegen op verschillende plaatsen in het land op verschillende grondsoorten.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.