Snijmais bevat minder eiwit dan gedacht

Blgg, het laboratorium dat onder andere kuilanalyses maakt, komt tot de conclusie dat ingekuilde snijmais iets minder eiwit bevat dan gedacht.

Het laboratorium gebruikt een nieuwe techniek om de ammoniakfractie in mais vast te stellen. De aanname was tot nu toe dat die fractie vijf procent was. Met de nieuwe methode stelt Blgg vast dat het ruwe eiwit voor gemiddeld zeven procent uit ammoniak bestaat in plaats van de aangenomen vijf procent. De spreiding ligt tussen 2 en 15 procent.

Blgg wijdt het hogere ammoniakgehalte aan het feit dat Nederlandse mais een hoog zetmeelgehalte heeft. Eiwitten die als beschermlaag om de zetmeelkorrels zitten worden tijdens de conservering namelijk omgezet in ammoniak.

Nu het percentage ammoniak toeneemt, neemt het aandeel van andere bestanddelen van het ruwe eiwit dus af.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.