Maiswortelkever onveranderd aanwezig in Duitse mais

De maiswortelkever houdt Duitse maistelers in de tang. De kever, die in grote getale desastreus is voor maïspercelen, kwam in 1992 via vliegverkeer vanuit Midden Amerika naar Europa. In 2012 zijn Europese maistelers nog altijd de dupe van de maiswortelkeverplaag. Vooral in Duitsland heeft het diertje voeten aan de grond.

De maiswortelkever is zo’n 5 millimeter groot. De larven van de kever voeden zich met bestanddelen uit wortelen van de maisplant en kunnen zich zelfs tot in de stengel vreten. De stevigheid verdwijnt dan uit de maisplant en kanalen voor water en nutriënten verliezen hun functie. Uiteindelijk kan de stengel breken. Instanties plaatsen vallen langs snelwegen en in maispercelen om de aanwezigheid van de kever vast te stellen.

Webportaal

Het Duitse portaal www.diabrotica.de doet melding van alle plaatsen waar de kever wordt gevangen en van de genomen maatregelen. In augustus verscheen bericht dat in die maand dubbel zoveel kevers zijn aangetroffen dan in juli. Toch was dat nog altijd aanzienlijk minder dan in 2011. Op diabrotica.de zijn recente vondsten van kevers te zien. Diabrotica is overigens een afgeleide van de Latijnse naam van het diertje; Diabrotica Virgifera Virgifera.

Melding maken

Diabrotica.de doet sinds 2007 bericht van gevangen kevers. In 2007 vond men 364 kevers. In 2011 6.636. Wie de kever in de EU vindt, is verplicht melding te maken. Bij aantreffen van de kever worden maatregelen in acht genomen. Het verplicht telers tot vruchtwisseling wanneer twee jaar achtereen kevers worden gevonden. Door tijdelijk geen mais te telen zal de kever uitsterven wegens voedseltekort. In 2003 vond men een kever in Nederland. In 2010 tegen de Nederlandse grens ten hoogte van Venlo. Een klein gebied in Nederland valt in 2012 daardoor nog onder een toezichtgebied. Kevers zijn daar echter niet gevonden in 2011 en 2012. Over het algemeen blijven de kevers in het zuiden van Duitsland.

Tegenvaller

In 2012 gaat het weer wat beter, zo lijkt het echter rond half augustus. Er worden minder kevers aangetroffen. De vraag is of dat de maatregelen hun vruchten afwerpen of dat we met een natuurlijke variatie te maken hebben. Maar geen van beide is het geval, zo blijkt uit bericht op Diabrotica van 25 september jongstleden. Het aantal gevonden kevers bleef in augustus aanzienlijk laag, maar tot en met de derde week van september werden er kevers aangetroffen tijdens routinematige controles. De kevers verspreiden zich met het verkeer en worden dan ook vaak op parkeerplaatsen langs snelwegen aangetroffen. Vorig jaar werden de grootste aantallen tot half augustus gevangen, nu juist na half augustus. De experts wijten dat verschil aan de weersomstandigheden. Dit jaar waren het voorjaar en de eerste helft van juni koeler.

Pech voor Baden-Württemberg, geluk voor Hessen

In 2012 trof men in totaal 6.166 kevers aan, zo’n 500 minder dan in 2011. Nieuw is de uitbraak in Saksen, maar dat bleef bij één kever. In Rheinland-Pfalz trof men 7 kevers aan. In 2011 slechts 1. Goed nieuws is er voor Hessen, daar zijn dit jaar geen kevers gevangen, vorig jaar wel: 354 stuks. Het slechtste nieuws is voor Baden-Württemberg. Daar werden, net als in 2011 rondom 5.812 kevers gevangen. Dat is iest minder dan in 2011, maar het blijveen er veel. In Bayern verdubbelde het aantal gevonden kevers naar 346 stuks, ook de spreiding van de vondsten nam daar toe. Bestrijden met insecticiden mag niet in Duitsland vanwege de dreiging voor bijen die bij wet zijn beschermt. Momenteel geldt echter een vrijstelling voor gebruik van Biscaya.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.