Vanggewas na maisoogst mag nog tot 10 oktober

Maistelers in de provincies Drenthe, Friesland en Groningen hebben nog tot 10 oktober de tijd om een vanggewas te zaaien. Dat meldt AgriHolland. Wel blijft de verplichting gelden dat het vanggewas binnen 48 uur na de oogst moet zijn ingezaaid. Dit heeft demissionair minister Adema van LNV besloten. Hij doet dat na een advies van de expertgroep ‘Vanggewas na mais’ en de Technische Commissie Bodem.

Doordat de mais dit jaar gemiddeld drie weken later is gezaaid dan normaal verwachten de deskundigen dat het droge stofgehalte rond 1 oktober ongeveer 30% tot 32% zal zijn. De verwachting is dat het gewas daarna ongeveer een week nodig zal hebben om het optimum van 32% tot 36% droge stof te bereiken.

Voor de overige provincies blijft de verplichte inzaaidatum voor een vanggewas na de teelt van mais op zand- en lössgrond staan op 1 oktober. De deskundigen voorzien een te groot risico op uitspoeling van nitraat, met name op droge zandgronden, als de inzaaidatum landelijk wordt uitgesteld.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.