LTO: Vraag tegemoetkoming roekschade aan

Roeken storten zich in Friesland massaal op pas gezaaide mais. Dat meldt LTO. De belangenorganisatie roept haar leden in Friesland daarom op om voor dit soort schade een tegemoetkoming aan te vragen bij BIJ12.

Regiobestuurder Jan Teade Kooistra: “Het melden van schade is van belang om financieel gecompenseerd te worden, en daarbij geeft het ook informatie over de omvang van schade aangericht door roeken. Hiermee kan er adequaat provinciaal beleid gemaakt worden in de bestrijding van die schade.”

Sinds het wegvallen van de vrijstelling om de schade door roeken met het geweer te bestrijden is in het beleid rond dit dier een probleem ontstaan, zo meldt LTO. De inzet van het geweer om verjaging te ondersteunen was een beproefd middel in het voorkomen van gewasschade. Op provinciaal niveau wordt gewerkt aan beleid om dit probleem te repareren. Daarna zal de Faunabeheereenheid nog een faunabeheerplan moeten vaststellen. Hierbij is het essentieel dat er schadecijfers beschikbaar zijn waarmee onderbouwd kan worden dat afschot nodig is.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.