Protest tegen toekenning patent op mais van KWS

Oxfam Novib en No Patents on Seeds! tekenen samen met enkele Nederlandse veredelaars protest aan tegen de toekenning van een patent door het Europees Octrooibureau. Dat melden de organisaties.

De partijen willen dat een patent dat werd verleend aan het Duitse veredelingsbedrijf KWS voor mais die goed bestand is tegen kou wordt ingetrokken. Uit onderzoek van No Patents on Seeds! is gebleken dat in 2022 ongeveer 100 omstreden patenten op natuurlijke eigenschappen van planten zijn aangevraagd door grote multinationals in plantenveredeling. In 2020 bepaalde het Europees Octrooibureau dat planten en dieren verkregen via klassieke veredeling niet gepatenteerd kunnen worden.

KWS heeft toch een patent toegekend gekregen op mais die goed gedijt in koudere gebieden zoals Noord-Europa. De bezwaarmakers menen  KWS  zich ten onrechte beroept op toepassing van technologische processen zoals CRISPR/Cas, terwijl deze technieken niet zijn toegepast en ook niet nodig om planten met de gewenste eigenschappen te verkrijgen. Het Europees Octrooibureau vindt de technische beschrijving van KWS naar het lijkt voldoende om een patent toe te kennen.

De gevolgen zijn verstrekkend. Een patent geeft de houder het alleenrecht om het gepatenteerde materiaal te produceren en te verkopen. Andere veredelaars moeten toestemming vragen – en betalen – om het gepatenteerde materiaal te mogen gebruiken. Het zijn vooral grote multinationals die de hoge kosten van patenten en het inhuren van juristen kunnen betalen en daarmee hun marktpositie versterken. (AgriHolland)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.