Maisexport iets zekerder door verlenging graandeal

Omdat Rusland en Oekraïne de graandeal hebben verlengd, is de export van onder meer mais uit Oekraïne weer wat zekerder. Dat meldt de NOS. De deal is met 120 dagen verlengd.

Het akkoord is van belang omdat de wereld voor zijn behoefte aan onder andere mais en zonnebloemolie voor een belangrijk deel afhankelijk is van de export uit Oekraïne. Na de Russische inval was die export bijna volledig stil komen te liggen, met als gevolg dat de voedselprijzen wereldwijd stegen en in delen van Afrika de hongersnood toenam.

Na het sluiten van het akkoord verbeterde de situatie. Vanuit drie havens in Oekraïne werd 11,1 miljoen ton aan landbouwproducten verscheept, voornamelijk mais, tarwe, koolzaad en zonnebloemolie. Het gevolg was dat de voedselprijzen daalden. (NOS)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.