Dubbele rij leidt in mais tot hogere opbrengst

Mais zaaien in een dubbele rij, waarbij de zaden om en om worden gezaaid, leidt tot hogere maisopbrengsten en een betere kwaliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Osnabr├╝ck dat dit voorjaar is uitgevoerd.

De effecten komen volgens fabrikant Lemken, die de DeltaRow-techniek levert op de Azurit-precisiezaaimachines, het duidelijkst naar voren bij een zaaidichtheid van 80.000 zaden per hectare. Bij deze zaaidichtheid ligt de opbrengst 4,5 procent hoger dan wanneer de mais in een enkele rij is gezaaid.

Maiskwaliteit

Ook heeft de dubbele rij gunstige effecten op de maiskwaliteit. De zogeheten netto-energielactatie (NEL) kwam in het onderzoek 8,2 procent hoger uit, de verteerbare energie 7,9 procent en de gasopbrengst was 5,4 procent hoger dan bij mais die in enkele rij was gezaaid.

Lemken schrijft de hogere opbrengst en betere kwaliteit toe aan het feit dat de zaden in een dubbele rij meer ruimte hebben dan in een enkele rij. Wortels hebben in een dubbele rij meer ruimte om zich te ontwikkelen en de planten hebben meer vocht en voedingsstoffen tot hun beschikking.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.