Experiment met ruitzaai van mais

Koeien en Kansen deelnemer Guide van Hoven experimenteert dit jaar met ruitzaai van mais. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij. Op 20 april is de mais gezaaid.

In het experiment wordt naast het watervasthoudend vermogen van de bodem ook onderzoek gedaan naar de mineralenbenutting. Dit is relevant aangezien op löss en zandgronden rijenbemesting drijfmest verplicht gaat worden. Dit betekent in principe een hogere benutting van de mest door de mest naar de plant te brengen.

Lössgrond is wettelijk gezien hetzelfde als droge zandgrond, maar landbouwkundig totaal anders. De grond is veel gevoeliger voor structuurbederf. In dat kader is rijenbemesting met drijfmest niet gunstig omdat daarbij een zware machine over de vers bewerkte grond rijdt. Binnen de proef met ruitzaai wordt gekeken wat de effecten op de opbrengsten zijn.

De onderzoekers kijken tevens naar het watervasthoudend vermogen van de grond. Er wordt gekeken naar de effecten van ruitzaai. van de mais op de diverse landbouwkundige effecten in combinatie met het vasthouden van water. Bij mais die in rijen wordt geteeld kan vrij makkelijk een ‘stroomgeul’ ontstaan waarbij het tijdelijk overtollig water weg kan stromen. De gedachte is dat dit bij ruitzaai fors minder zal zijn. Het water heeft dan meer tijd om in de bodem te zakken. (Verantwoorde Veehouderij)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.