Grondig Boeren vergelijkt sorghum met mais

Grondig Boeren en Mais Brabant hebben in een demonstratie drie rassen sorghum en mais met elkaar vergeleken. Daarover bericht Melkvee.nl. De vergelijking richtte zich op opbrengst en beperking van de N-uitspoeling.

Vanwege uitspoelingsgevoeligheid staat mais onder druk. Daarom wordt gekeken naar alternatieven, waaronder sorghum. Dat gewas heeft een diepere wortel en zou daarom stikstof uit diepere lagen kunnen opnemen. Het resultaat zou een mindere uitspoeling zijn.

In de demonstratie van Grondig Boeren en Mais Brabant zijn ook de sorghumrassen Suzy en STH 18119 van DSV zaden beproefd. STH 18119 is een nieuwe sorghum hybride die vanaf 2021 beschikbaar zal zijn voor telers in Nederland. DSV zaden ziet 2020 als een belangrijk jaar om praktijkervaring op te doen in de teelt.

  • Sorghum Suzy scoort 19,4 ton ds/ha > Mais 19,7 t ds/ha
  • Sorghum STH 18119 scoort circa 900 VEM > Mais circa 950 VEM
  • Sorghum STH 18119 scoort circa 400 gr zetmeel/kg ds > Mais circa 415 gr zetmeel/kg ds
  • Sorghum STH 18119 heeft een hoger ruw eiwit dan mais
  • De N-min na de oogst was bij sorghum gunstiger dan mais, maar ook mais zat ook op een laag niveau.

(Melkvee.nl)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.