Maisoogst 2019 vrij goed verlopen

Het eerste deel van de maisoogst 2019 vond plaats onder goede weersomstandigheden. Daarna is er flink wat regen gevallen waardoor de oogst plaatselijk wat moeilijker ging. Behoorlijk wat percelen zijn kapot gereden.

De oogst is nu zo goed als afgelopen. De mais die er nog staat is grotendeels bedoeld om te dorsen.

Net als vorig jaar was er veel verschil in opbrengst, met name als gevolg van de droogte. De effecten van de droogte zullen ook in de analysen terug te zien zijn. Op de plaatsen waar de droogte weinig invloed heeft gehad is een mooi gewas gegroeid met een goede opbrengst en naar verwachting een goede voederwaarde.

Minder of geen kolf

Daar waar de droogte wel invloed heeft gehad is het gewas matig gegroeid met minder of in sommige gevallen zelfs helemaal geen kolf. Hierdoor was de opbrengst fors minder. Deze partijen hebben vermoedelijk ook minder goede voederwaardes.

Opbrengsten

De opbrengsten variëren heel sterk van 50 ton en meer op de vochthoudende grond tot soms slechts 15 ton of minder op de verdroogde percelen. De prijzen waren behoorlijk in beweging gedurende de oogst. Daar waar het eerst leek dat er behoorlijk aanbod zou zijn en een gewone vraag, bleek gaandeweg de oogst de vraag toch aanmerkelijk groter waardoor de prijzen gedurende de campagne opliepen.

In het begin van de campagne zat de prijs rond de € 1,50/% ds per ton maar gaandeweg steeg deze richting de € 1,70/% ds per ton of hoger.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.