Maishandel in rustiger vaarwater

De handel in kuilmais loopt door, maar is rustiger als een maand geleden. Prijzen variëren van 65 tot  75 euro per ton, afhankelijk van de analyse.

De oogst van verse mais is in het zuiden volop bezig. In eerste instantie waren het uitsluitend de verdroogde percelen, maar nu wordt er ook volop geoogst van de normaal afgerijpte percelen.

De handel in verse mais moet nog op gang komen. Er is heel veel variatie tussen percelen in zowel opbrengst als kwaliteit. Dat zal ook van invloed zijn op de prijsvorming.

De verwachting is dat er dit jaar in verhouding minder mais dan korrelmais geoogst zal worden. De oorzaak is een kleiner kolfaandeel. Deze mais zal dan als snijmais worden geoogst.

Behoefte in beeld

Hoeveel ruwvoer heb ik en hoeveel heb ik nodig? Dat is de hoofdvraag die veel melkveehouders zichzelf stellen. Zodra de behoefte in beeld is, wordt er gekeken hoe een eventueel tekort aangevuld kan worden.

Dat aanvullen kan met kuilgras of snijmais (vers of kuil). Voor jongvee of in het droogstandrantsoen kan stro of graszaadhooi ook een optie zijn.

Markt stabiel

In juli was er sprake van een behoorlijke gespannen markt: de vraag steeg flink en het beschikbare aanbod was beperkt. Dit heeft geleid tot flinke prijsstijgingen bij met name kuilgras en kuilmais. Ook andere vervangende producten stegen mee in prijs. Nu er weer de nodige regen is gevallen en het gras groeit is de markt gestabiliseerd.

 

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.