Veldproef met gemodificeerde maïs

In alle stilte voert het Vlaams Instituut voor Biotechnologie al anderhalf jaar een veldproef uit met genetisch gemodificeerde maïs. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

De planten zijn aangepast met een nieuwe ophefmakende techniek waarover nog geen duidelijke Europese wetgeving bestaat. Toch stemde de federale regering ermee in. Dat leert onderzoek van De Morgen. “Het DNA van de maïs heeft een kleine wijziging ondergaan zodanig dat de impact van milieustress op het genetisch materiaal van de plant onderzocht kan worden”, zegt VIB-woordvoerder René Custers.

Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) ontwikkelde een genetisch gemodificeerde maïsplant met behulp van de CRISPR/Cas9-methode. Die techniek wordt aanzien als een doorbraak in de biologie: een moleculaire ‘knutselset’ waarmee onderzoekers goedkoop en makkelijk in DNA van planten, dieren en menselijke embryo’s kunnen knippen en plakken. In laboratoria wereldwijd wordt vandaag geëxperimenteerd met de CRISPR/Cas9-methode. Maar vertrouwelijke documenten die De Morgen heeft verzameld, leren dat onderzoekers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) al een stap verder hebben gezet. Sinds vorig jaar hebben ze een veld beplant met maïsplanten die aangepast zijn met de nieuwe techniek.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.