Wat te doen bij neerslagtekort?

Momenteel wordt het beschikbare bodemvocht voor mais op sommige plaatsen krap. In de eerste vroeg gezaaide percelen wordt de aar al zichtbaar. Dat meldt Limagrain op Melkvee.nl. Wanneer moet je mais beregenen?

Hoewel het gewas, zeker in de loop van de dag, tekenen kan laten zien van droogte, is beregenen niet altijd nodig. Mais gaat erg efficient met water om: voor 1 kg ds heeft het 450 mm water nodig, dit is bij gras 700 mm. Pas als het blad ook na de nacht nog gekruld is, wordt het vochttekort nijpend.
In de fase van blad- en stengelontwikkeling is de vochtbehoefte van mais nog niet erg groot. Bij weinig neerslag gaat de plant op zoek naar vocht en dus dieper wortelen. In dit stadium beregenen heeft weinig meerwaarde en kan deze gewenste beworteling verminderen.
De fase waarin een vochttekort het grootste verlies oplevert, is vlak voor en tijdens de bloei. Een vochttekort tijdens de bloei leidt tot een slechte korrelzetting en kost dus zetmeelopbrengst. De uiteindelijke voederwaarde in de kuil valt dan lager uit. Blijft het de komende tijd droog, houd dan de ontwikkeling van je mais in de gaten en onderneem zo mogelijk op tijd actie.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.