Draadloze sensor controleert op broei

Het Finse technologiebedrijf Quanturi heeft een draadloze sensor ontwikkeld die de temperatuur in broeigevoelige kuilen controleert en bewaakt. Bij abnormale temperatuurstijgingen kan dit Haytech-systeem waarschuwen door een sms te verzenden.

De fabrikant ziet het als een waardevol hulpmiddel voor het voermanagement. “Door broei treden verliezen op in de mineralen en vormen zich ongewenste schimmels en bacteriën die (zeer) schadelijk zijn voor geiten, schapen en paarden”, aldus Quanturi. “Met het Haytech-systeem weet de gebruiker precies welke partij een hoge temperatuur heeft gehad en kan men zo nodig bijsturen in het voermanagement door bijvoorbeeld de warmste partijen eerst te voeren of bij te sturen met krachtvoer.”

Waarschuwing en alarm

Het Haytech-systeem bestaat uit draadloze temperatuursondes die elk uur de temperatuur meten. Via het dashboard in de webapplicatie kan de gebruiker op elk moment en in realtime de temperatuur van de hooi- en/of strobalen aflezen. Ook kan het systeem waarschuwingen afgeven via de mobiel. Als een sensor een temperatuur boven 58 graden Celsius meet, komt er een waarschuwingsbericht. Als een sensor een temperatuur boven 68 graden meet, wordt er een alarmsignaal verstuurd. En als de temperatuur blijft stijgen, worden meer signalen verstuurd.

Onderhoud

De sondes steek je in de kuil of in balen tijdens de opslag. De batterijen in de sondes hebben een levensduur van vijf jaar en zijn daarna vervangbaar. Onder normale omstandigheden mag van de complete set een levensduur van ten minste vijf jaar verwacht worden. Het systeem bestaat uit een basisstation en sensoren. Een basisset met 50 sensoren is er vanaf 1.830 euro en kan eenvoudig worden uitgebreid tot 500 sensoren per basisstation.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.