Welke maisrassen passen bij onderzaai?

Voor een succesvolle onderzaai van gras in mais is vakmanschap vereist en dan nog is de slagingskans niet honder procent. Dat meldt DSV Zaden Nederland op Melkvee.nl.

2018 kan gebruikt worden om praktijkervaring op te doen. In Duitsland en Denemarken is onderzaai meer ingeburgerd, ook in Nederland heeft DSV inmiddels ervaring.

Naast de keuze voor het onderzaaimengsel en zaaitijdstip heeft ook de dekvrucht grote invloed op het resultaat van de onderzaai. Voldoende lichtinval in de nazomer is erg bepalend voor de groei van het onderzaaimengsel. De keuze van het maisras heeft hier ook invloed op.
Een onderzaaimengsel mag niet concurreren met de mais maar moet voldoende vroeg gezaaid worden om zich alvast te kunnen vestigen. Daarom adviseert DSV een mengsel met een snelle beginontwikkeling, die ook bij lage temperatuur groeit en na de maisoogst presteren.

Met oog op lichtinval is het interessant om een compact maisras te kiezen of een ras met een steile bladstand. Vroege afrijping is bevorderlijk voor de groei van de onderzaai. Dit betekent dat er eerder licht bij de onderzaai komt en zo langer effectief nutriënten kan opnemen.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.