Delphy publiceert Maiswijzer 2018

De resultaten van het Delphy Europees Maïsrassenonderzoek 2017 Snijmaïs Vroeg, Middenvroeg en Korrelmais zijn bekend. Dat meldt AgriHolland.

Het Maïsrassenonderzoek is in 2017 door Delphy voor het twintigste opeenvolgende jaar uitgevoerd in opdracht van 12 kweekbedrijven en handelsbedrijven in maïszaden. In dit onderzoek worden 77 snij- en korrelmaïsrassen die buiten Nederland zijn toegelaten, vergeleken met rassen van de Nederlandse rassenlijst. De resultaten zijn verwerkt in de De Officiële Maïswijzer 2018.

Het snijmaïsonderzoek is uitgevoerd in de belangrijkste maïsteeltgebieden in Nederland, te weten de zuidelijke zandgronden, de oostelijke zandgronden en de kleigronden. Het korrelmaïsonderzoek is uitgevoerd in de zuidelijke en oostelijke zandgronden. Dit zijn de belangrijkste korrelmaïsteeltgebieden in Nederland. Karakteristiek voor het onderzoek is dat gewerkt wordt volgens een praktijkgerichte benadering waarbij de rassen per rijpheidgroep worden vergeleken. Door deze aanpak worden de rassen geoogst op het meest optimale oogsttijdstip. Naast indeling in rijpheidgroepen, worden de rassen uitgezaaid bij de meest optimale plantdichtheid.

De prestaties van maïsrassen zijn regio- en grondsoortafhankelijk. Om de maïsteler inzicht te geven in deze variatie, worden per regio de driejaarlijkse gemiddelden vermeld. In 2017 is aan het eind van het groeiseizoen veel legering opgetreden. Door het droge weer aan het begin van de zomer is met name in het zuiden builenbrand ontstaan. In de tabellen zijn op basis van waarnemingen voor deze eigenschappen waarderingscijfers gegeven voor Stevigheid en Resistentie tegen Builenbrand.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.