Maisteelt 2018 afhankelijk van veel factoren

Hoe de maisteelt in 2018 hangt af van verschillende factoren. Zo is er nog geen duidelijkheid over de derogatie en heeft de invoering van fosfaatrechten invloed op de vraag naar voer.

De derogatie zou invloed kunnen hebben op het aandeel mais in het bouwplan van derogatiebedrijven. Daarover is momenteel nog niet veel bekend. De invoering van de fosfaatrechten daarentegen zal zeker van invloed zijn op de maisteelt. Het gevolg van minder vee is logischerwijs een lagere vraag naar voer.

Alternatieven

Ook zijn er mogelijkheden en saldo’s voor alternatieven op snijmais. Dat speelt vooral bij akkerbouwers die mais verbouwen voor de verkoop. De prijs van verse snijmais af land was tijdens afgelopen oogst niet hoog. De vraag is dan ook of er alternatieven zijn die een beter saldo geven.

Groeiseizoen

Het groeiseizoen is in de afgelopen twee jaren goed geweest. Daardoor is er ruim voldoende ruwvoer gewonnen. De vraag is hoe dat dit jaar gaat uitpakken. Daarom is het ook moeilijk te voorspellen of het maisareaal veel wijzigt ten opzichte van vorig jaar.

De huidige prijs zit tussen de 55 en 58 euro per ton exclusief btw franco voor goede mais. Dat is mais met een drogestofpercentage van 38, 970 VEM en 380 zetmeel.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.