Rasverschillen maïs worden zichtbaar

Door de zomerse opleving begint de snijmaïs af te rijpen en worden de rasverschillen goed zichtbaar. Vandaag startte kweekbedrijf KWS de lange serie demodagen die diverse kweekbedrijven en zaaizaadleveranciers de komende weken houden. KWS raadt aan hoger te hakselen. Dat meldt Melkvee.

Daarmee kun je de voederwaarde verhogen. Op het juiste moment van korrelrijpheid oogsten is ook van groot belang. Oogsten als MKS vergroot de voederwaarde nog meer, maar dat vergt aanpassing van de hakselaar. Door hoger te hakselen is de eerste winst ook te behalen, vertelt Arjan Lassche van KWS Benelux. Bovendien blijft er meer organische stof achter op het land. Klepelen van de langere stoppel is dan wel een vereiste.

Veel zetmeel

Hij constateert dat veel veehouders meer dan genoeg gras hebben. ‘Dat laat je niet ongebruikt liggen. Aangezien er ook zeer hoge snijmaïsopbrengsten worden verwacht, hoef je niet meer op de laatste kilo opbrengst te letten. Maïs met een hoger drogestofgehalte, daardoor meer zetmeel en een hogere voederwaarde kan voordelig zijn. Daardoor dalen de krachtvoerkosten.’ Dit product met meer zetmeel en een hoger drogestofgehalte past ook beter bij een hoog aandeel gras in het rantsoen, aldus Lassche.

Maisoogst

De wat koelere augustusmaand heeft de opgebouwde voorsprong in afrijping ten opzichte van vorig jaar een beetje verkleind, zegt Lassche op basis van monsternames. ‘Vanaf de derde week van september zal de maïsoogst op gang komen, in het zuiden een week eerder dan in het noorden. Bij dit zomerse weer komt er in de korrel 0,8 tot 1,0 procent drogestof per dag bij. Iets minder dan 55 procent drogestof in de korrel is gewenst. De laatste weerberichten geven de tweede helft van deze week wisselvalliger weer aan. Dan daalt de dagelijkse stijging van het percentage drogestof. Maar ik ben natuurlijk geen weerprofeet. Als er weinig regen valt kan maïs op droogtegevoelige grond noodrijp worden, net als vorig jaar.’ (Melkvee.nl)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.