Genetisch gemodificeerde mais veilig voor import

De Commissie Genetische Modificatie Cogem is gevraagd te adviseren over de mogelijke milieurisico’s van import en verwerking van de genetisch gemodificeerde maïslijn MON89034x1507x MON88017x59122xDAS-40278-9.

In deze lijn zittten genen die de maïsplant tolerant maken voor bepaalde herbiciden. Ook genen die zorgen voor resistentie tegen bepaalde vlinder- en keverachtigen komen in de maislijn voor. De milieurisico’s van de import en verwerking van de maïslijn zijn volgens de Cogem verwaarloosbaar klein.

De Cogem heeft eerder positief geadviseerd over import en verwerking van elk van de vijf ouderlijnen die met elkaar zijn gekruist om deze genetisch gemodificeerd maïslijn te verkrijgen. Verwildering van maïsplanten is in Nederland nooit waargenomen. Maïsplanten uit gemorst zaad worden hier nauwelijks aangetroffen. Bovendien zijn er in Nederland geen wilde verwanten van maïs aanwezig, waardoor de ingebrachte sequenties zich niet naar andere soorten kunnen verspreiden.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.