Energieverliezen in snijmaiskuilen

Op dit moment zijn er grote energieverliezen in de snijmaïskuilen. Vooral in mei en juni is het zetmeelgehalte in de kuilen sterk gedaald, dat meldt Eurofins Agro.

In de kuilen van de oogst in 2016 die Eurofins Agro dit jaar is blijven volgen, daalde het zetmeelgehalte tot juni met gemiddeld 15 gram, met uitschieters tot 60 gram. In ongeveer een kwart van de maïskuilen daalt het zetmeelgehalte sterk.

In deze periode – waarin koeien veel last hebben van hittestress en de vers gras kwaliteit terugloopt – ligt een negatieve energiebalans op de loer, waarschuwt het lab. Een tegenvallende kwaliteit snijmais kan de melkkoeien dan net over de grens duwen.

Zowel het zetmeelgehalte als de bestendigheid van de kuil dalen in de loop van de tijd. Dit wordt veroorzaakt doordat bacteriën tijdens het fermentatieproces de beschermlaag (proline) rondom de maïskorrels afbreken. Dit proces start direct na inkuilen: bacteriën beginnen met het omzetten van koolhydraten in zuren, de kuil verzuurt en stabiliseert. (Melkvee.nl)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.