Nog geen optimale omstandigheden voor mais zaaien

Het huidige fraai drogende weer is aanlokkelijk om werk te maken van het zaaien van snijmais. Veredelaar Limagrain waarschuwt dat de omstandigheden nog niet optimaal zijn, zo meldt Veeteelt.

De komende week worden lage temperaturen verwacht, met ’s nachts op uitgebreide schaal nachtvorst. De zeer vroeg gezaaide mais zal hierdoor geen goede start maken. Mais vraagt volgens Limagrain een bodemtemperatuur van minimaal 10 graden, liefst geen nachtvorst en dagtemperaturen van 15 tot 20 graden.

Het vroeg zaaien van mais heeft de nodige nadelen volgens de maiszaadveredelaar. Lage temperaturen na inzaai zorgen voor groeistress tijdens de beginontwikkeling. Als de maisplant geen goede start kan maken, kost dat opbrengst of zorgt het voor een late afrijping.

Door het koude weer blijft daarnaast ook de mineralisatie in de bodem achter, zodat er onvoldoende fosfaat beschikbaar komt voor het jonge plantje. Limagrain adivseert daarom naar het weer en naar de bodem te kijken in plaats van naar de kalender.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.