Onderzaai in snijmais voor meer organische stof

De Koeien & Kansen-deelnemer Pijnenborg-van Kempen zaait al enige jaren in het voorjaar het nagewas tegelijk met de mais in. Dit is een bewuste keuze, aangezien zij de organische stof van de bodem op peil willen houden. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.

Door het gras op tijd te zaaien hopen de ondernemers op een snellere start en ontwikkeling van dit gewas wat moet leiden tot een hogere opbrengst. De weersomstandigheden waren dit jaar niet optimaal.

Dit jaar heeft de maatschap ook een veld aangelegd waarbij zij het gras hebben gezaaid voordat de rijen zich sluiten. Bij een gelijktijdige inzaai moet het ras Proterra als zaaizaad gebruikt worden. Dit ras kan tegen de gewasbeschermingsmiddelen die in de mais gebruikt worden. Bij een latere inzaai is gewoon Italiaans raaigras gebruikt. Een nadeel bij het later inzaaien is dat het oude zaaibed weer wordt opgebroken, waardoor het onkruid opnieuw de kop op kunnen steken.

Bij gelijktijdig zaaien liggen de kosten op € 116,75 per hectare. De grootste kostenpost is hier het zaaizaad van Proterra van bijna € 75 voor 15 kilo. Bij het zaaien van de groenbemester na het sluiten van de maïs komen de kosten uit op €107,50 per hectare. Het zaaien en schoffelen komt op € 65,- en daarbij komen de kosten van € 42,50 voor 25 kilogram raaigras.

Het verschil is kosten is nog geen €10,- per hectare. Dit is minimaal. Dus het resultaat qua opbrengsten is uiteindelijk bepalend voor deze ondernemers.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.