Opbouw organische stof bodem geeft hogere maisopbrengst

Maïs groeit veel beter met een ruime organische stofvoorziening dan zonder in een demo van PPO op proefbedrijf Marwijksoord in de omgeving van het Drentse Rolde. Dat meldt Melkvee.nl. De verschillen verbazen de onderzoekers en zij nodigen telers uit donderdag te komen kijken en discussiëren bij de demo in Marwijksoord.

Uit een tussentijdse opbrengstmeting van snijmais bleek een fors hogere droge stof opbrengst in het organische stof teeltsysteem van ‘Grondig boeren met mais’ ten opzichte van de standaard maisteeltwijze. Hoewel het hier gaat om een demonstratieveld, is het verschil in vroegheid en opbrengst zo groot, dat we kunnen spreken van duidelijke verschillen, zo melden de onderzoekers.

De stand van de maïs op het perceelsgedeelte met betere organische stof is zichtbaar hoger. De drogestofproductie komt veel hoger uit. De onderzoekers zijn voorzichtig met uitspraken over de meeropbrengst, omdat het een demo betreft en geen proef. Toch zien ze wel een duidelijke indicatie in de demo dat het de moeite waard is dit te delen met de veehouders en akkerbouwers die maïs en andere gewassen telen.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.