Paarsverkleuring in maïs

Met name in het oosten en zuiden van het land, komt paarsverkleuring van maïsplanten voor. Dat meldt Melkvee.nl. Dat is uitzonderlijk voor de maand juni. Doorgaans betekent paarsverkleuring fosfaatgebrek. Zaaizaadleverancier Limagrain ziet geen reden om tot actie over te gaan.

Foto: Limagrain

Foto: Limagrain

Paarsverkleuring van maïsplanten in het voorjaar is geen onbekend verschijnsel. Volgens productmanager van Limagrain Mark de Beer, heeft dit meestal te maken met een lage bodemtemperatuur, waardoor de mineralisatie onvoldoende op gang komt. „Hierdoor kan de plant onvoldoende over fosfaat beschikken. De bodemtemperatuur is op dit moment echter wel in orde. Dat kunnen we zien aan de enorme grasgroei op dit moment.”

De werkelijke oorzaak is niet helemaal duidelijk, maar de productmanager ziet de paarsverkleuring met name in hoeken met veel neerslag. „Er kan fosfaat uitgespoeld zijn, maar het dichtslaan van de grond, waardoor het wortelstelsel door zuurstoftekort de mineralen niet goed kan opnemen, is ook een mogelijke verklaring.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.