Meer mais geleverd

In de afgelopen weken is er wat meer mais geleverd dan in de voorgaande periode. Toch blijft de vraag nog achter op voorgaande jaren. De prijs is onveranderd en ligt momenteel tussen de 50 en 60 euro per ton franco.

Het aanbod van kwalitatief hoogwaardige partijen is dit jaar beperkt. Bovendien is daar nu niet veel van over, aangezien de beste mais als eerste verhandeld is. Daardoor en ook door de lagere prijs per ton komen nu de kwalitatief wat mindere partijen ook wat meer in beeld.

De verwachting is dat de vraag de komende tijd op hetzelfde niveau blijft. Er is afgelopen herfst aanmerkelijk minder gekocht dan normaal waardoor afnemers sneller door hun voorraad heen zijn. Verder is het voorjaar vaak de periode waarin de benodigde mais voor de zomer word aangekocht. Daar staat tegenover dat afnemers momenteel uitsluitend kopen wat op korte termijn nodig is. Dat is het gevolg van de lage melkprijs en de matige liquiditeitspositie. Verder zien we dat boeren die nog een behoorlijke voorraad graskuil hebben proberen deze zoveel mogelijk tot waarde te brengen. Dit wordt gedaan door het aandeel kuil in het rantsoen te verhogen en (een deel van) de mais te vervangen door grondstoffen en/of vochtige voeders.

Vraag en aanbod zijn nog in evenwicht. Telers hebben nog geen haast om de mais te verkopen. De start van het groeiseizoen, de ruwvoervoorraad en de melkprijs zullen de meeste invloed hebben op de vraag.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.