Handel in kuilmais valt nog steeds tegen

De handel in kuilmais valt tegen voor de tijd van het jaar. Dat zeggen handelaren. In de prijs zit nog geen beweging en ligt nog altijd tussen de 50 en 60 euro per ton franco, afhankelijk van de kwaliteit van de mais.

Kopers van mais geven duidelijk de voorkeur aan kwalitatief betere partijen, ondanks de wat hogere prijs. Per procent drogestof zijn die partijen aantrekkelijker. Zodra de betere mais verhandeld is, zullen de minder goede partijen in beeld komen.

Minder mais gekocht

De verwachting is dat er de komende tijd wat meer vraag zou moeten komen. Er is afgelopen herfst aanmerkelijk minder gekocht dan normaal waardoor afnemers sneller door hun voorraad heen zijn. Verder is het voorjaar vaak de periode waarin de benodigde mais voor de zomer wordt aangekocht. Daar staat tegenover dat afnemers momenteel uitsluitend kopen wat op korte termijn nodig is. Dat is het gevolg van de lage melkprijs en de matige liquiditeitspositie. Verder blijkt dat boeren die nog een behoorlijke voorraad graskuil hebben proberen om deze zoveel mogelijk tot waarde te brengen. Dat wordt gedaan door het aandeel kuil in het rantsoen te verhogen en (een deel van) de mais te vervangen door grondstoffen en/of vochtige voeders.

Vraag en aanbod zijn nog in evenwicht. Telers hebben nog geen haast om de mais te verkopen. De start van het groeiseizoen, de ruwvoervoorraad en de melkprijs zullen de meeste invloed hebben op de vraag.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.