Verhoogd risico voor mais uit Italië en Servië

Als gevolg van de recente evaluatie van de beschikbare analyseresultaten van de maïsoogst 2015 heeft GMP+ International samen met andere geaccepteerde schemahouders, het risicoprofiel voor Aflatoxine B1 aangepast. Dat meldt AgriHolland.

Voor Italië en Servië betekent dit dat zij van een risico ‘Medium’ naar ‘High’ gaan. Dit betekent dat maïs afkomstig uit Italië en Servië intensiever geanalyseerd moet worden omdat het risico op het voorkomen van Aflatoxine B1 hoog is. Het gewijzigde protocol treedt in werking op 1 januari 2016.

De periodieke evaluatie van de landenindeling gebeurt op basis van de analyseresultaten die de GMP+ FSA gecertificeerde bedrijven moeten invoeren in de GMP+ Monitoring database en op basis van de resultaten die andere samenwerkende schemahouders hebben ontvangen. De beoordeling van de analyseresultaten gebeurt aan de hand van criteria die samen met deze schemahouders zijn vastgesteld. De ad-hoc GMP+ Werkgroep Aflatoxine B1 heeft het voorstel voor aanpassing goedgekeurd. De resultaten rechtvaardigen de aanpassing in risicoclassificatie.

Om landen opnieuw te kunnen indelen is het belangrijk dat zoveel mogelijk GMP+ deelnemers hun analyseresultaten invoeren in de vernieuwde GMP+ Monitoring database, zo benadrukt GMP+ International. Bij de evaluatie was van een aantal landen onvoldoende gegevens beschikbaar waardoor een herindeling in een lagere risicocategorie niet overwogen kon worden.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.