Oogst 2015: Niet helemaal rijp

De nachtvorst in sommige delen het land, maandag en dinsdag, zorgt voor bij een aantal deelnemers aan het maïsmeetnet van Nieuwe Oogst voor een versnelde afrijping van de snijmaïs. Het wordt noodrijp. Elders wordt deze nooit rijp, zoals bij Jaap Koorn in Hippolytushoef. Hij denkt het gewas dit jaar niet helemaal rijp te oogsten.

Bij Wim Vedder in Gasselternijveenschemond was het begin deze week eveneens koud. Ook bij hem rijpt de maïs door de vorst nu vlotter af. “De glans is ervan af. Is die versnelde afrijping erg? De sapstroom wordt minder en het afrijpingsproces moet normaal gesproken zijn tijd hebben. Het is de vraag wat de gevolgen zijn van de vorst op de hoeveelheid zetmeel. Vroeg gerooide aardappelen bevatten minder zetmeel. Hoe zit dat bij deze maïs?”, filosofeert hij.

Bij Vedder in de buurt maakten veel ondernemers deze week een afweging. “Ze kunnen kiezen tussen nu hakselen en iets meer vocht in de kuil voor lief nemen of nog even wachten en hopen dat het meevalt met de voorspelde buien. Hier en daar beginnen ze”, stelde hij dinsdag. Zelf verwacht hij over twee weken te kunnen oogsten.

Afrijping

Jaap Koorn uit Hippolytushoef kan niet zo snel profiteren van de versnelde afrijping door vorst. “Hier aan de kust is de kans op vorst minder groot. We zit nu rond 15 oktober, dat is grofweg het moment dat de afrijping tot stilstand komt. De maïs wordt dan niet veel rijper meer”, is zijn ervaring. De loonwerker komt dan komende week langs.

Gerrit de Jong uit Meerkerk heeft zijn maïs al op 5 oktober laten oogsten. “Dat verliep prima. De grond was weliswaar een tikkeltje zacht, maar dat leidde niet tot spoorvorming.” Hij heeft vier vrachten laten wegen en bemonsteren. Hieruit blijkt dat hij 55,5 ton product heeft met 34,3 procent droge stof. Dinsdag zaaide hij het perceel in met gras als volggewas.

Maisgrafiek week 42

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.