Goed bodembeheer: robuustere mais

Wageningen UR presenteert de resultaten van het project ‘Grondig Boeren met Maïs’ tijdens de Gras- en Maismanifestatie op proeflocatie Marwijksoord.  De resultaten laten onder meer zien dat je door goed bodembeheer een robuustere maïs kunt telen. Dat meldt Wageningen UR op haar website.

Om in de toekomst voldoende maïs van hoge kwaliteit te kunnen blijven oogsten, onderzoeken de wetenschappers van Wageningen UR in het samenwerkingsproject ‘Grondig Boeren met Maïs’ allerlei aspecten van de maïsteelt in Noord-Nederland. Zo onderzoeken ze bodemverbeteraars, rassen met een korter groeiseizoen, maar ook groenbemesters, die onder de mais worden gezaaid.

John Verhoeven, onderzoeker van Wageningen UR en projectleider van ‘Grondig Boeren met Maïs’ vertelt: “De eerste observaties laten zien dat in vergelijking met de standaard teeltwijze, de maïs zich beter ontwikkelt en robuuster oogt door het toedienen van extra organische stof zoals compost. De standaard maïsteelt heeft een negatieve organische stofbalans van ongeveer -1000 kg/ha. Actief aanvoeren van organische (mest)stof kan een positieve organische stofbalans opleveren van bijna 2000 kg/ha. Met een geslaagde groenbemester kun je zelfs op nul uitkomen. Het resultaat is ook meer beschikbare nutriënten voor het volggewas.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.