Groeispurt maïs door regen en zon

De regen van afgelopen weekend heeft veel maïspercelen van de deelnemers aan het Maïsmeetnet van Nieuwe Oogst goed gedaan. Veel maïs groeide lekker door. Door de voorafgaande droogte trok het regenwater snel weg.

Het weer van de afgelopen drie weken heeft de maïs veel goed gedaan. Terwijl het gewas telkens 30 centimeter achter bleef ten opzichte van vorig jaar, is het verschil bij dit laatste lengtemeetmoment nog maar 5 centimeter. Alleen Wim Vedder uit Gasselternijveenschemond kan het woord regen niet meer zien of horen. Zondag en maandag regende het bij hem in totaal 50 millimeter.

Laten staan

Bij Jaap Koorn in Hypolytushoef zijn de rookpluimen opgetrokken, nadat een storm drie weken geleden driekwart van zijn maïs deed omknakken. In het restant van de op kniehoogte afgebroken maïs lijkt nu een nieuwe stengel te groeien, met een kleine pluim. Hij heeft inmiddels besloten het gewas te laten staan. Datzelfde besluit nam ook de loonwerker, die op een perceel van 10 hectare flinke schade had. Koorn laat zijn maïs nu staan tot de hele planten rijp zijn, waarschijnlijk in september. Hij wil het gewas dan oogsten met een speciale bek, die de plant wat hoger kan hakselen.

Maisgrafiek 2015

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.