Schadelijk nachtvlinder in België

In het Belgische Nieuwrode is een nachtvlinder gezien die in Zuid-Europa en vooral in Afrika berucht is omdat de larve van de vlinder, stengelboorder genaamd, ernstige schade toebrengt aan mais. Dat meldt het Vlaams Infocentrum land- en tuinbouw (VILT).

“Wellicht is het exemplaar hier via transport gekomen en is het door ons koeler klimaat geen blijver”, zegt Natuurpunt. Een foto van het dier circuleerde al enkele weken op de website www.waarnemingen.be en werd pas recentelijk geïdentificeerd als ‘Sesamia nonagrioides’. De nachtvlinder heeft drie Engelse namen, maar nog geen Nederlandse variant omdat de soort nooit eerder in België of Nederland werd waargenomen.

Door de koude winters is het onmogelijk dat de corn stalk borer zich hier kan vestigen, al zou dat volgens klimaatmodellen wel mogelijk zijn tegen 2050. In Frankrijk komt de nachtvlinder noordelijk voor tot aan Bordeaux. Hoe dit ene exemplaar in Nieuwrode verzeild is geraakt, is vooralsnog onduidelijk maar Natuurpunt vermoedt via transport. Ook in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk is het beestje per ongeluk eens ingevoerd en bleef het bij eenmalige waarnemingen. (VILT)

Sesamia

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.