Te hoog gehalte mycotoxinen in mais

Bij een varkenshouder is een verhoogd gehalte mycotoxinen in mais gevonden. De varkenshouder meldde bij de GD dat het enkele weken niet goed ging met de gezondheid van de zeugen en biggen. Het vermoeden bestond dat dit door de mais kon komen. De betreffende mais was waarschijnlijk van Oost-Europese herkomst.

Na analyse van de mais bleek hierin 2500 ppb vomitoxine (DON) en 650 ppb zearalenon (ZEA) te zitten. Dit is boven de afkeurgrenzen voor varkensvoer (DON 1000 ppb en ZEA 250 ppb). Gezien de gevoeligheid van varkens voor mycotoxinen is niet uit te sluiten dat de hoge concentraties een ongunstig effect hadden op de gezondheid. Overigens maakte de mais maximaal voor 25% deel uit van het rantsoen van de varkens, dus was in het uiteindelijke rantsoen de concentratie minder hoog. Het risico voor de volksgezondheid was nihil, aangezien het voedermaïs betrof. (PlattelandsPost)

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.