Boeren in Canada oogsten na 380 dagen

Canadese boeren die een deel van hun maïs de voorbije winter al dan niet noodgedwongen op het veld lieten staan, prijzen zich gelukkig met hun genetisch gemodificeerde maïsvariëteit die de plant tegen de maïsstengelboorder beschermt. Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT). Mede dankzij de resistentie tegen de schadelijke rups kwam de maïs die in 2013 was ingezaaid na 380 dagen quasi ongeschonden van het land.

In Canada was de maïsopbrengst per hectare vorig jaar zo hoog dat duizenden hectaren maïs op het veld bleven staan. Dat laat de Nederlandse akkerbouwer en blogcorrespondent Ed Bakker aan Boerderij weten. “De silo’s zaten overvol, en grote spelers als Cargill en Richardson hadden de forse oogst niet zien aankomen, waardoor ook de exportmotor stokte. Bovendien piekte de propaangasprijs vorig jaar, met een enorm hoge droogkost tot gevolg.”

“Heel wat boeren in Rigauld (provincie Quebec) besloten om hun maïs dan maar op het veld te laten staan”, doet Bakker zijn verhaal. “En doordat veel boeren een ggo-maïsvariëteit verbouwen die resistent is tegen de maïsstengelboorder, een rups die het gemunt heeft op de maïsstengel, kon dat zonder al te veel opbrengstverlies. En dus zijn de Canadese boeren sinds vorige maand druk in de weer met hun maaidorser om hun 380 dagenmaïs te oogsten.”

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.