Rijenbemesting in mais in kaart gebracht

Negentien loonwerkers met verschillende machines die drijfmest in de rij toepassen heeft het Ruwvoerplatform in kaart gebracht. Op de website www.beslisboomsnijmais.nl staat een kaart. Die kaart geeft veehouders inzicht in de beschikbaarheid van de diverse machines in verschillende regio’s.

Verantwoorde Veehouderij meldt dat het steeds meer voor de hand ligt om drijfmest in de rij van maïs toe te passen. Meststoffen worden beter benut en dat is met aangescherpte gebruiksnormen een goede steun in de rug. De technieken die worden aangeboden bij rijenbemesting zijn verschillend en vaak onbekend bij de verschillende maïstelers.  Zo is er een techniek, waarbij de bemesting precies in de rij geplaatst wordt. Bij een andere techniek komt de mest net iets naast de rij te liggen. In sommige gevallen wordt rijenbemesting gecombineerd met frezen van stroken in gras.

Ruwvoer_kaartDe informatie die het Ruwvoerplatform heeft gekregen van negentien loonwerkers is opgenomen in de kaart. Het platform laat weten dat aanmelden nog steeds mogelijk is via info@beslisboomsnijmais.nl.

Vanggewas ook in kaart

Net zoals het Ruwvoerplatform heeft met loonwerkers die rijenbemesting kunnen toepassen, worden ook loonwerkers opgeroepen die grasonderzaai kunnen toepassen in mais. Normaal gesproken is de maïsplant rond half juni op kniehoogte. Dat is volgens het platform het ideale moment om Italiaans raaigras onder snijmaïs te zaaien. In de praktijk gebeurt het nog maar minimaal, omdat de beschikbaarheid van machines vaak een probleem is.

Het toepassen van grasonderzaai zorgt ervoor dat de vanggewassen beter groeien en de meststoffen na de oogst van de maïs beter in de vastgehouden worden in de winter. Hierdoor worden de meststoffen beter benut. Dit wordt steeds belangrijker door de aangescherpte gebruiksnormen. In de praktijk wordt het onderzaaien van gras nog maar mondjesmaat toegepast. Als verklaring wordt vaak gewezen op de beperkte beschikbaarheid van de machines die er voor nodig zijn. Loonwerkers investeren nog niet in machines, aangezien de veehouders er nauwelijks om vragen. Het Ruwvoerplatform wil inzicht krijgen in de beschikbaarheid van de benodigde machines. Het platform wil met een oproep uitzoeken hoeveel machines er zijn en in welke regio’s. Aanmelden kan via info@beslisboomsnijmais.nl.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws met de tags . Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.