Natte plekken aanpakken op maïsperceel

Natte plekken is een veel voorkomend en vaak terugkerend probleem op maïspercelen. Dit kan leiden tot ernstige opbrengstderving. Joris Buijs uit Etten- Leur (Koeien en Kansen) geeft een opbrengstderving van twintig procent aan. DLV bedrijfsadviseur Henry van den Akker is van mening dat het op de desbetreffende natte plekken kan oplopen tot 60 procent minder opbrengst. Dat meldt Verantwoorde Veehouderij.

De Beslisboom snijmais heeft een video laten maken over ’Natte plekken in maïsland droogleggen’. Natte plekken ontstaan vaak door slechte ontwateringstoestand van de percelen. De draagkracht van percelen neemt hier door af. Door jaar op jaar met zware machines in het voor- en najaar het perceel op te gaan vindt er verdichting plaats, aldus expert Henry van den Akker.

Volgens Joris Buijs is het belangrijk het bodemleven zijn werk goed te laten doen. Daarnaast noemt hij egaliseren, draineren en vruchtwisseling als mogelijke opties. ‘Maar voor de ondernemers aan de slag gaan moeten ze eerst onderzoeken wat de oorzaak is van die natte plekken in het perceel’, zegt Henry van den Akker. Onderzoek de bodem. De ondiepe verdichting van 10 tot 15 centimeter, lost de ondernemer op door een goede grondbewerking en een goede kalktoestand. De diepere verdichtingen in het profiel kan de ondernemer oplossen met een tandcultivator. Daarnaast is het algemene advies Van den Akker zorg voor een goede afwatering voor alle percelen.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.