'Gras-klaver na vroege mais biedt voordeel'

Gras_rodeklaverUit demoproeven van het project KlaverKlimaat blijkt dat gras-rodeklavermengsels op een gemiddeld bedrijf ruim 240 euro per hectare per jaar voordeel bieden ten opzichte van puur gras dat maximaal bemest wordt. Dat meldt Plattelandspost.

Vooral veehouders die dit voorjaar voor vroege maïsrassen kiezen, gevolgd door gras-rodeklaver in de herfst, zijn spekkoper. Het hogere eiwitgehalte en de droogtetolerantie zijn de belangrijkste voordelen van deze mengteelt.

De bedrijfseconomische effecten van het inzaaien van gras-rode klaver op een melkveebedrijf zijn doorgerekend door onderzoeker Jan de Wit van het Louis Bolk Instituut. De belangrijkste factoren die kostenverlagend werken, zijn de hogere opbrengst en het hogere eiwitgehalte. Die leiden tot lagere voer- en kunstmestkosten. De kosten voor inzaai en mestafzet zijn wel wat hoger bij gras-rode klaver dan bij gras. Het nettorendement kan echter oplopen tot 350 euro per hectare per jaar in de meest gunstige omstandigheden, en bedraagt nog altijd 70 euro per hectare per jaar bij minder gunstige bedrijfsomstandigheden (zoals minder klaver in het gras en een lager eiwitgehalte), volgens de onderzoeker.

Naast een economisch voordeel, biedt de mengteelt gras-klaver nog andere pluspunten. Zo is gras-rode klaver beter bestand tegen droogte en laat het een rijkere bodem achter. Daardoor past het perfect in een vruchtwisseling met maïs, stelt de onderzoeker. Wel moeten de juiste combinaties worden gekozen: zo blijkt uit de demoproeven dat combinaties met maaimengsels zoals Green Spirit Structuur en Dairy Grass Productie een evenwichtiger gras-klavermengsel geven en daardoor extra veel opbrengen. “Reden genoeg voor veehouders om dit voorjaar een vroeg maïsras te kiezen en uiterlijk eind september een gras-klavermengsel in te zaaien”, concludeert De Wit.

Foto: Louis Bolk Instituut

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.