Maiskopbrand tegengaan met vruchtwisseling

Vruchtwisseling met 3 tot 4 jaar gras of een ander gewas is de aangewezen methodiek voor het uitzieken van de schimmel verantwoordelijk voor Maiskopbrand. Dat blijkt uit indicatief onderzoek naar de beheersmaatregelen van Maiskopbrand door Praktijkonderzoek Plant & Omgeving van Wageningen UR. Zo meldt Boerderij.

Juiste rassenkeuze, eventueel aangevuld met een fungicidenbehandeling op het zaad, maakt de ziekte beheersbaar. Wel blijft dan de kans op het besmet blijven van de grond aanwezig. Bemesting, een verlate zaai of een grondbehandeling met gips hebben in 2013 geen effect op de mate van aantasting gehad.

Ook in 2011 al maiskopbrand

In 2012 is de ziekte Maiskopbrand voor het eerst officieel door het NVWA in Nederland vastgesteld. Uiteindelijk kwamen bij PPO-WUR, in 2012, vijftien meldingen binnen met name uit de regio langs de Maas. Maar ook uit Noord-Holland, Utrecht, Oost-Brabant  en de Achterhoek kwamen meldingen. Overal is door bezoek van het veld of aan de hand van foto’s vastgesteld dat het inderdaad om Maiskopbrand gaat. Achteraf was de ziekte ook in 2011 al in percelen aanwezig. Het grote probleem is dat de schimmel de plant vanuit de grond aantast. Bij een aantasting zijn pleksgewijs de planten soms tot 100 procent aangetast, waarbij je 100 procent van de kolf mist. Op één van de bedrijven liep de schade op tot tussen de tien en vijftienduizend euro. Maiskopbrand lijkt geen gevaar op te leveren voor de gezondheid van het melkvee.

In 2013 lag de maximum aantasting, waarschijnlijk vanwege het weer, aanzienlijk lager dan in 2012. De verwachtingen voor groeiseizoen 2014 zijn gezien de zachte en natte winter tot dit moment ongunstig.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.