Europa: Stemming over toestaan genmaïs

Dinsdag staat er in Brussel een stemming op de agenda over het toestaan van de teelt van een nieuwe genetisch gewijzigde maïssoort, maar diplomaten spraken maandag de verwachting al uit dat er geen knoop wordt doorgehakt. Dat meldt BoerenBusiness.

Door de uiterst verdeelde houding van de Europese lidstaten kan de stemming over de omstreden genmaïs 1507 dinsdag in Brussel nog wel eens op niets uitlopen. Zo onthoudt Duitsland zich van stemming en gaan er zich nog zes landen van stemming onthouden. Nederland heeft het er moeilijk mee.

De Nederlandse minister gaat tegenstemmen, omdat de Tweede Kamer dat wil. Die nam een motie aan van de Partij voor de Dieren die steun kreeg van de fracties van PVV, SGP, ChristenUnie, 50Plus, SP, GroenLinks, PvdA en D66. Alleen de VVD en het CDA steunden de motie niet. Het kabinet was van plan zich in Brussel te onthouden van stemming.

Wanneer het tot een patstelling komt dan kan de Europese Commissie uiteindelijk besluiten de teelt van de maïs toe te laten. Het dagelijks bestuur van de EU wijst op zes positieve adviezen van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid EFSA.

Dit bericht delen:
Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.